Wat is Trailrunning?

Trailrunning is hardlopen door de vrije natuur. Door bossen, over heuvels en smalle wandelpaden. Trailrunning is wereldwijd enorm populair. Vooral in bergachtige gebieden zoals de Alpen of Ardennen zijn er vele grote evenementen. Verschil met een crossloop of bosloop is dat het gaat om langere tot zeer lange afstanden van 20km tot 50km (en meer..). Er is daarom ook geen sprake van een afgesloten parcours maar van een gemarkeerde route door de natuur.

Er zijn enkele verzorgingsposten maar men is deels zelf verantwoordelijk voor voldoende eten en drinken. Trailrunning kan worden gezien als een prestatietocht waarbij een ieder zowel fysiek als mentaal op de proef wordt gesteld. Het wedstrijd karakter is daardoor ook wat minder, elke gefinishte deelnemer is in beginsel een winnaar. De deelnemers gaat het om sport, gezelligheid én vooral natuurbeleving.

In Nederland zijn er ook grote Trails op de Veluwe en in Zuid-Limburg. Ook in Overijssel worden al enkele Trails georganiseerd. De bekendste, mét een internationale erkenning, is de SallandTrail. Een zeer gewaardeerde Trail met een deelnemersveld van ruim 1100 lopers over de Sallandse Heuvelrug.

De VechtdalTrail start in Ommen en gaat door Arriën al slingerend richting Stegeren. Daar wordt de stuw over de Vecht overgestoken naar het fraaie Landgoed Junne met enkele lastige zandverstuivingen. De Beerze Bulten vormen vervolgens het zwaarste gedeelte met het nodige klimwerk. Via de oude arm van de Vecht gaat het dan weer terug in de richting Ommen, maar niet zonder het unieke Junner Koeland te hebben doorkruist. Het smalle wolvenspoor brengt de deelnemers dan weer tot in Arriën tot op enkele kilometers van de finish.

Initiatiefnemers

Initiatiefnemers voor de VechtdalTrail zijn Bertus van Elburg en Igor van Elburg. Bertus is al vele jaren fanatiek hardloper, gediplomeerd trainer bij AVS Atletics en beschikt over een groot netwerk. Deze oud-Ommer woont in Nijverdal en vaak te vinden op de Sallandseheuvelrug voor een looptraining. Hij is tevens racedirector van de SallandTrail in Nijverdal.

Igor van Elburg is woonachtig in Ommen en neef van Bertus. Hij loopt veel in de bossen rond Ommen en doet regelmatig mee aan een loopevenementen. Hij kent de omgeving goed vanuit zowel het hardlopen als het vele jaren mountainbiken in de omgeving.

Bertus en Igor liepen in 2013 samen de Jungfrau-Marathon in Zwitserland en daarna nog vele trails. Tijdens een van de trainingen langs de oevers van de Vecht rond Ommen, ontstond het idee voor de VechtdalTrail. Door de samenwerking met atletiekclub ACO kon de 1e VechtdalTrail van start op 24 juni 2017. Deze editie was met ruim 435 enthousiaste deelnemers een groot succes en kreeg daarom vervolg.

Missie

De missie is het realiseren van een trailrun evenement dat hoog zal worden gewaardeerd om de mooie natuur en gezellige sfeer. Dat willen we bereiken met verschillende routes langs de pareltjes van het Vechtdal. Met drie afstanden en een oplopende moeilijkheidsgraad denken we zowel beginnende als ervaren ‘trailer’ een mooie ervaring en uitdaging te bieden.

Waarom het Vechtdal?

Vechtdal Overijssel is de thuishaven van bekende plekken zoals Ommen, Hardenberg, Dalfsen, Staphorst, het Reestdal en vele verborgen schatten. De Vecht is de trots van het Vechtdal en baant zich al kronkelend een weg door het schitterende landschap en passeert pittoreske dorpjes, landgoederen, bossen en heide. Een landschap waar je volop ruimte en rust vindt.

Volgens Staatsbosbeheer:

“Is dit Nederland? Als je het Vechtdal voor het eerst bezoekt, zou je bijna twijfelen. Ja, de Overijsselse Vecht stroomt echt door Nederland en in het Vechtdal zijn zelfs bijna alle Nederlandse landschappen te vinden. Over smalle paadjes langs wuivend riet, over beukenlanen, langs kleine bolle akkertjes met houtwallen en rode boerderijdaken. Dan zijn er ook nog zandverstuivingen, landgoederen, vennetjes, stuwwallen en donkere bossen. En niet te vergeten de Vecht zelf, de kleinste van onze grote rivieren, die zo mooi kronkelt door het dal dat hij zelf geschapen heeft.”

Kortom veel afwisseling en allemaal ingrediënten voor een prachtige en pittige trail…de VechtdalTrail.

Sport en Natuur?

Dat gaat prima samen! De belasting van de natuur is vergelijkbaar met normale wandelaars. Het overgrote deel van de route gaat over de normaal toegankelijke wandelpaden of bestaande mountainbike routes. VechtdalTrail hanteert de richtlijnen van SupportForNature en zal hier een financiële bijdrage aan leveren.

Meer weten over Support voor Nature?

Meer weten over Support for Nature?