Wat is Trailrunning?

Trailrunning is hardlopen door de vrije natuur. Door bossen, over heuvels en smalle wandelpaden. Trailrunning is wereldwijd enorm populair. Vooral in bergachtige gebieden zoals de Alpen of Ardennen zijn er grote evenementen. Verschil met een crossloop of bosloop is dat het gaat om langere afstanden van minimaal 20 km tot zeer lange afstanden van 50 km (en meer…) Er is daarom ook geen sprake van een afgesloten parcours maar van een gemarkeerde route door de natuur.

Trailrunning kan worden gezien als een prestatietocht waarbij een ieder zowel fysiek als mentaal op de proef wordt gesteld. Er zijn enkele verzorgingsposten maar men is deels zelf verantwoordelijk voor voldoende eten en drinken. Het wedstrijd karakter is minder sterk, elke gefinishte deelnemer is per definitie een winnaar. Nadruk ligt op sport, gezelligheid én natuurbeleving.

VechtdalTrail

De VechtdalTrail start in Ommen aan de Overijsselse Vecht.  De Vecht is de trots van het Vechtdal en baant zich al kronkelend een weg door het schitterende landschap en passeert pittoreske dorpjes, landgoederen, bossen en heide. Een landschap waar je volop ruimte en rust vindt. Volgens Staatsbosbeheer:

“Is dit Nederland? Als je het Vechtdal voor het eerst bezoekt, zou je bijna twijfelen. Ja, de Overijsselse Vecht stroomt echt door Nederland en in het Vechtdal zijn zelfs bijna alle Nederlandse landschappen te vinden. Over smalle paadjes langs wuivend riet, over beukenlanen, langs kleine bolle akkertjes met houtwallen en rode boerderijdaken. Dan zijn er ook nog zandverstuivingen, landgoederen, vennetjes, stuwwallen en donkere bossen. En niet te vergeten de Vecht zelf, de kleinste van onze grote rivieren, die zo mooi kronkelt door het dal dat hij zelf geschapen heeft.”

Vanuit de start aan de rand van het Ommerbos gaat de route door Arriën al slingerend richting het buurtschap Stegeren. Daar wordt de stuw over de rivier De Vecht overgestoken naar het fraaie Landgoed Junne met enkele pittige zandverstuivingen. De Beerze Bulten vormen vervolgens het zwaarste gedeelte met de nodige klimmetjes en snelle afdalingen. Langs de oude arm van de Vecht gaat het dan weer terug in de richting Ommen, maar niet zonder het unieke Junner Koeland te hebben doorkruist. Kortom veel afwisseling en allemaal ingrediënten voor een prachtige en pittige trail…de VechtdalTrail!

Missie

Onze missie is het realiseren van een niet-commerciële trailrun die wordt gewaardeerd om de mooie afwisselende natuur en gezellige sfeer. Dat willen we bereiken met verschillende routes langs de pareltjes van het Vechtdal. Met verschillende afstanden en een oplopende moeilijkheidsgraad is de VechtdalTrail voor zowel de beginnende als voor de ervaren ’trailer’ een aantrekkelijk event.

Sport en Natuur?

Dat gaat prima samen! De belasting van de natuur is vergelijkbaar met normale wandelaars. Het overgrote deel van de route gaat over de normaal toegankelijke wandelpaden of bestaande mountainbike routes. VechtdalTrail hanteert de richtlijnen van SupportForNature en doneert elk jaar een de deel van het inschrijfgeld. De teller staat na de editie van 2023 op ruim € 4.500, -. Meer weten over Support for Nature? www.supportfornature.nl

Initiatiefnemers

Initiatiefnemers voor de VechtdalTrail zijn Bertus van Elburg en Igor van Elburg (oom en neef). Bertus en Igor liepen in 2013 samen de Jungfrau-Marathon in Zwitserland. Tijdens de trainingen langs de oevers van de Vecht rond Ommen, ontstond het idee voor de VechtdalTrail. Door de samenwerking met atletiekclub ACO kon de 1e VechtdalTrail van start gaan op 24 juni 2017. Deze editie was met ruim 435 enthousiaste deelnemers een groot succes. Sindsdien is het een jaarlijks terugkerend en goed gewaardeerd evenement.