Wat is Trailrunning?

Trailrunning is hardlopen door de vrije natuur. Door bossen, over heuvels en smalle wandelpaden. Verschil met crossloop en boslopen is dat het gaat om langere tot zeer lange afstanden van 15km tot 50km (en meer..). Een ander kenmerk is dat het wedstrijd karakter minder is. Elke gefinishte deelnemer is in beginsel een winnaar. Er is geen sprake van afgesloten parcours maar van een gemarkeerde route. Er zijn enkele verzorgingsposten maar door de langere afstanden zal men deels zelf extra eten en drinken mee moeten nemen. De deelnemers gaat het vooral om sport, gezelligheid en natuurbeleving.

Trailrunning is wereldwijd enorm populair. Vooral in bergachtige gebieden zijn er grote evenementen bijvoorbeeld in de Alpen of Ardennen. In Nederland zijn er grote Trails op de Veluwe en in Zuid-Limburg. Ook in Salland worden al enkele Trails georganiseerd. De bekendste, mét een internationale erkenning, is de SallandTrail. Een zeer gewaardeerde Trail met een deelnemersveld van ruim 1100 lopers. Deze start in Nijverdal en gaat over de Sallandse Heuvelrug.

Achtergrond

Initiatiefnemers voor de VechtdalTrail zijn Bertus van Elburg en Igor van Elburg. Bertus is al vele jaren fanatiek hardloper, gediplomeerd trainer bij AVS Atletics en beschikt over een groot netwerk. Deze oud-Ommer woont in Nijverdal en vaak te vinden op de Sallandseheuvelrug voor een looptraining. Hij is tevens racedirector van de SallandTrail in Nijverdal.

Igor van Elburg is woonachtig in Ommen en neef van Bertus. Hij loopt veel in de bossen rond Ommen en doet regelmatig mee aan een loopevenementen. Hij kent de omgeving goed vanuit zowel het hardlopen als het vele jaren mountainbiken in de omgeving.

 Bertus en Igor liepen samen de Jungfrau-Marathon in Zwitserland. Een marathon met de finish op 2300 hoogte. Tijdens een van de trainingen langs de oevers van de Vecht ontstond het idee voor de VechtdalTrail. De eerste editie ging van start op 24 juni 2017 en was met ruim 435 enthousiaste deelnemers een groot succes.

Missie

De missie is het realiseren van een trailrun evenement dat hoog zal worden gewaardeerd om de mooie natuur en gezellige sfeer. Dat willen we bereiken met verschillende routes langs de pareltjes van het Vechtdal. Met drie afstanden en een oplopende moeilijkheidsgraad proberen we zowel starters als ervaren ‘trailers’ een mooie uitdaging te kunnen bieden.

Waarom het Vechtdal?

Volgens Staatsbosbeheer:

“Is dit Nederland? Als je het Vechtdal voor het eerst bezoekt, zou je bijna twijfelen. Ja, de Overijsselse Vecht stroomt echt door Nederland en in het Vechtdal zijn zelfs bijna alle Nederlandse landschappen te vinden. Over smalle paadjes langs wuivend riet, over beukenlanen, langs kleine bolle akkertjes met houtwallen en rode boerderijdaken. Dan zijn er ook nog zandverstuivingen, landgoederen, vennetjes, stuwwallen en donkere bossen. En niet te vergeten de Vecht zelf, de kleinste van onze grote rivieren, die zo mooi kronkelt door het dal dat hij zelf geschapen heeft.”

Dit zijn allemaal ingrediënten voor een geweldig mooi loopevenement in het Vechtdal.

Sport en Natuur?

Dat gaat prima samen! De belasting van de natuur is vergelijkbaar met normale wandelaars. Het overgrote deel van de route gaat over de normaal toegankelijke wandelpaden of bestaande mountainbike routes. VechtdalTrail hanteert de richtlijnen van SupportForNature en zal hier een financiële bijdrage aan leveren.

Meer weten over Support voor Nature?

Meer weten over Support for Nature?